Lorem

ipsum

Lorem

ipsum

úw topSlijter neemt u mee op (wijn)reis door Europa. Deel 3: Spanje

U hoeft geen wereldreis te maken om de ideale vakantie te hebben. Hier in Europa zijn namelijk de mooiste gebieden te vinden. Bijzondere gebieden die bekend staan om hun cultuur, natuur en lokale specialiteiten. Zo staan Frankrijk, Italië en Spanje bovenaan het lijstje van populaire vakantielanden, maar ook bovenaan de lijst van grootste wijnlanden. En dat is niet voor niets. úw topSlijter is alvast op reis gegaan om uit te zoeken waarom deze landen zo populair zijn en wat het land ideaal maakt voor de wijnbouw. Reist u met ons mee?

Wijnland Spanje

Spanje heeft de grootst gemeten oppervlakte aan beplante wijngaarden maar is het op 3 na grootst producerende wijnland ter wereld. Dit komt doordat er grote, droge wijngebieden zijn met een lage opbrengst. Spanje kent een rijke geschiedenis op het gebied van wijnbouw. Minstens 3000 jaar geleden maakte men al wijn voornamelijk voor eigen gebruik. Pas in de 19e eeuw begon men met het exporteren. Er was veel vraag naar buitenlandse wijnen, omdat in Frankrijk veel wijngaarden waren verwoest door de druifluis. Spanje heeft hier ook mee te maken gehad, maar veel minder. Echter was het wel noodzakelijk om flink te moderniseren en te investeren in het verhogen van de kwaliteit van de Spaanse wijnen en de export. Hierdoor hoort Spanje nu bij de top 3 van grootste en belangrijkste Europese wijnlanden. Het Spaanse landschap en klimaat zorgt voor een grote verscheidenheid aan druivensoorten. In Spanje worden bijna 200 druivensoorten verbouwd en alleen druivensoorten van eigen bodem worden door de wijnboeren gebruikt voor de wijnbouw.

Wijngebieden

Als een gebied in Spanje geschikt is voor wijnbouw, dan wordt deze ook gebruikt voor wijnbouw. In het noorden en oosten van Spanje kunt u de meeste wijnbouwgebieden vinden, omdat het klimaat hier milder is. De temperatuur is lager en er valt meer neerslag, wat gunstig is voor de druivengroei. Er zijn 5 wijnstreken: De noordelijke, centrale, oostelijke, zuidelijke en de Canarische eilanden. Een van de bekendste noordelijke wijnbouwgebieden is La Rioja. Samen met Prioratis mogen ze als enige 2 wijngebieden de herkomstbenaming D.O.Ca. (Denominación de Origen Calificada) gebruiken, de hoogste status van de wijnkwaliteit in Spanje. Het klimaat in Centraal Spanje is vaak extreem met strenge winters en hete zomers. De wijnbouwgebieden in het oosten liggen in een grote strook langs de Middellandse Zee. In de streek Andalusië liggen de zuidelijke wijnbouwgebieden en op de Canarische eilanden liggen ook nog 8 wijnbouwgebieden. De bekendste wijnbouwgebieden in Spanje zijn de Rueda, Rioja, Ribera del Duero, La Mancha, Navarra, Priorat, Penedes, Valpenas, Somontano en Rias Baixas. Deze liggen verspreid over alle streken. De wijnen die daar gemaakt worden, hebben een naam die ook afgeleid is van het gebied.

Het etiket

Met de toetreding tot de EU heeft Spanje ook een wijnwetgeving tot stand gebracht, genaamd De VCPRD (Vino de Calidad Producido en una Región Determinada). Om deze wijnwetgeving te waarborgen controleren de “Consejos Reguladores”, bestaande uit zowel wijnboeren, wijnproducenten en oenologen, of de wijnboeren zich houden aan een aantal regels, zoals de hoeveelheid en soort druiven die er verbouwd worden, hoe de wijnstokken worden gesnoeid, het lageren, enz. Ook houden zij zich bezig met het in standhouden van oude tradities, onderzoek en de nieuwste technologieën. De wijnen in Spanje zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

  1. “Vino de Mesa”: dit zijn de tafelwijnen. Bij deze wijnen worden de wijnproducent en druivensoorten niet vermeld.
  2. “Vino de la Tierra”: dit zijn de wijnen die van het land komen, waarbij de herkomst wel vermeld wordt.
  3. “Denominación de Origen”: dit zijn de wijnen die afkomstig zijn uit gebieden met een kwaliteitscertificaat.
  4. “Denominación de Origen Calificada”: dit zijn wijnen die gegarandeerd een kwaliteitscertificaat bevatten en hebben de hoogste status van wijnkwaliteit.

De Spanjaarden zijn zeer trots op hun gecertificeerde wijnen en hebben naast bovenstaande categorieën ook een classificatiesysteem gemaakt op basis van de tijd dat de wijn op rijping ligt.

  1. “De Cosecha”: dit zijn wijnen die zo snel mogelijk van het land in de fles terecht komen en worden verkocht. Ze hebben niet of nauwelijks gerijpt in houten vaten, waardoor de kwaliteit wat minder kan zijn.
  2. “De Crianza”: dit zijn wijnen die minimaal 1 jaar op houten vaten hebben gerijpt en vervolgens nog minimaal 1 jaar op de fles zelf.
  3. “De Reserva”: dit zijn wijnen die ook minimaal 1 jaar op houten vaten hebben gerijpt. Echter zijn deze wijnen nog minimaal 2 jaar op de fles zelf gerijpt.
  4. “De Gran Reserva”: dit is de hoogste classificatie die Spaanse wijnen kunnen hebben. De wijnen zijn ook op houten vaten gerijpt, maar moeten dit proces minimaal 2 jaar ondergaan. Vervolgens vindt er ook een rijping plaats op de fles zelf van maar liefst 3 jaar.

De Tophuizen

Bodegas AragonesasDuque de Sevilla staat voor een serie uitstekende wijnen uit de streek Campo de Borja. De wijnen worden gemaakt door Bodegas Aragonesas in het plaatsje Fuendelajon. Deze bodega heeft er voor gezorgd dat de wijnkwaliteit in deze streek sterk is verbeterd en stond aan de basis bij de modernisering van de wijnbouw in Campo de Borja. Met de wijnen van Duque de Sevilla proef je (h)eerlijke Spaanse wijn voor een aantrekkelijke prijs, zoals de Duque de Sevilla Garnacha Tempranillo, Viura Chardonnay en de Garnacha Rosado.

Bodegas FaustinoEén van de beroemdste en meest opmerkelijke wijnhuizen van de Rioja is Bodegas Faustino. Dit wijnhuis, dat al meer dan 150 jaar volledig in handen is van, en geleid wordt door dezelfde familie, verbouwt (heel ongebruikelijk in Rioja) alle druiven voor haar Reservas en Gran Reservas zelf. Faustino wordt, mede om die reden, wel vergeleken met de grote château-wijnen van Bordeaux. Het landgoed produceert een aantal topwijnen, verkrijgbaar bij úw topSlijter, zoals de Faustino Crianza en de Faustino V Rosado DOC Rioja.

Wilt u een rondleiding met gids, een masterclass wijnproeven of deelnemen aan een picknick in de wijngaard, dan kunt u zich inschrijven via deze link: 
http://visitabodegasgrupofaustino.com/en/bodegas-faustino/guided-tour


Bodegas Leganza

In 1999 begon Bodegas Faustino, aan wat misschien wel hun meest ambitieuze project zal blijken te zijn, met de aankoop van een oud wijngoed in het noorden van La Mancha van 550 ha, in de buurt van Quintanar de la Orden. Dit deel van La Mancha, met glooiende wijngaarden, bezat reeds enige reputatie voor de kwaliteit van de wijnen. Na het wijngoed verworven te hebben, investeerde Bodegas Faustino direct in een nieuwe bodega, voorzien van de modernste apparatuur en startte een omvangrijk herplantingsprogramma. De eerste oogsten bewezen het gelijk van Faustino, namelijk dat hier met een juiste aanpak voortreffelijke wijnen gemaakt kunnen worden. Aangemoedigd door dit succes werd, toen de kans zich voordeed, besloten om nog een aantal aangrenzende percelen ter grootte van bijna 600 ha bij te kopen, zodat het wijngoed inmiddels bijna 1100 ha meet. Dit wijngoed heet Bodegas Leganza en afkomstig van dit wijngoed zijn wijnen zoals de Condesa de Leganza Tempranillo, Verdejo, Sauvignon Blanc en Rosado Selección de Familia.

Bodegas Faustino en Bodegas Leganza zijn 2 van de 7 wijnhuizen die behoren tot de Grupo Faustino dat in 1861 is opgericht door Eleuterio Martinez Arzok. Het familiebedrijf produceert en exporteert, al 4 generaties lang, hoge kwaliteit wijnen. De wijngaarden liggen verspreid over Rioja, La Mancha, Ribera del Duero, Navarre en Cava.

Bodegas Malpica de Tajo

In het hart van Spanje, in de regio Tierra de Castilla, bevindt zich de Malpica Bodega, het grootste “single estate” familiewijnbedrijf in Europa. De wijngaarden liggen in de oude rivierbeddingen van de Taag, op een hoogte van 500 meter en omgeven door de bergketens van Toledo en Gredos. Mineraalrijke klei, kalksteen en een zeer zonnig klimaat voorzien de wijngaarden van ideale condities voor het groeien van hoge kwaliteit druiven met perfecte concentratie van smaken. Proeft u eens de Inspiración de Osborne Merlot-Shiraz en laat u verrassen.

Bodegas Montecillo

De Bodegas Montecillo is gesitueerd in de wereldberoemde Denominación de Origen Calificada, Rioja. De Bodegas is eigendom van de familie Osborne en bestaat al sinds 1874 en is daarmee één van de oudste Spaanse wijnbedrijven en het op één na oudste wijnbedrijf in de Rioja Alta. Al meer dan 140 jaar is Bodegas Montecillo een familiebedrijf, waar de traditie en de liefde voor wijn maken de basis vormen voor het succes en vakmanschap van het wijnbedrijf. De wijn kan worden omschreven als een schoolvoorbeeld van de oude Rioja-stijl. De letterlijke vertaling van Montecillo is “kleine heuvel”, wat een eerbetoon is aan de eerste terroirs van Montecillo die tot op de dag van vandaag op kleine zonnige heuvels liggen in de Rioja Alta. Er komen heerlijke wijnen van deze bodegas vandaan, zoals de Montecillo Rioja Crianza Tempranillo, Rioja Reserva, Edición Limitada Reserva, Rioja Gran Reserva, en de Rioja Blanco Barrel Fermented.

Bodegas Malpica en Bodegas Montecillo behoren tot de Grupo Osborne. Aan het einde van de 18e eeuw arriveerde een jonge handelaar, genaamd Thomas Osborne Mann, in Cádiz om de wijnen uit dat gebied te commercialiseren. Hij richtte zijn bedrijf op in Puerto de Santa María en begon zijn eigen wijnmakerij. Meer dan 200 jaar later geniet deze belangrijkste Business Group internationale faam en erkenning. Er worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals een wandeling, quad, motor of bike tour door de wijngaarden, een ballonvaart over de wijngaarden, of wat denkt u van een Vintage game, waarmee u uw eigen wijn kunt maken. U kunt al deze activiteiten en meer vinden op de website van Grupo Osborne. http://www.bodegas-osborne.com/en/malpica-de-tajo/actividades/

Traditionele Paella, een heerlijk Spaans gerecht

Een typisch Spaans gerecht is Paella. Van oorsprong komt dit gerecht uit het achterland van de provincie Valencia, omdat in deze regio de paella-rijst verbouwd wordt. Deze korrel is kort, dik en heeft een sterk absorberend vermogen. Al sinds de achtste eeuw wordt deze rijst verbouwd en maakten landarbeiders in het veld, boven een houtvuurtje, met een paellapan of aardewerken schaal, rustend op een paar flinke stenen, dit gerecht. Een belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, afhankelijk van de regio. In het binnenland wordt voornamelijk konijn, kip en eventueel slakken gebruikt en aan de kust vis en schaaldieren.

Authentieke Paella recept
Bent u benieuwd naar de smaak van de originele Paella Valenciana en wilt u, na uw vakantie, dit authentieke gerecht graag zelf maken in eigen land? We zijn op zoek gegaan naar het authentieke recept en zijn er achter gekomen dat er minstens enkele tientallen van die authentieke recepten bestaan. Waar ze echter allemaal op neer komen is dat eerst een bouillon gemaakt wordt waarin vervolgens de rijst gekookt wordt.

Ingrediënten:
• olijfolie
• 20 stuks garnalen
• 200 gr vis 
• 500 gr schaaldieren
• 400 gr kip
• 400 gr konijn
• 1 grote ui
• 3 teentjes knoflook
• 1 grote vleestomaat
• 350 gr paella-rijst
• 300 gr sperziebonen
• 200 gr witte bonen
• 450 mg saffraan
• peterselie
• rozemarijn
• tijm
• zout
• 1750 ml water
• citroen

Zo maakt u het:
Braad het vlees in olijfolie en voeg na 10 min. de vis, garnalen en schaaldieren toe en braad 5 min. mee. Vervolgens uit de pan nemen en bewaren. Fruit nu in de overgebleven jus de ui, knoflook en tomaat. Dit mengsel wordt in Spanje “sofrito” genoemd. Voeg hier de rijst bij en fruit even mee met de sofrito, waarna de saffraan wordt toegevoegd. Alles goed doorscheppen. Voeg de sperziebonen en witte boontjes toe en schep hierna de stukjes vlees terug in de pan en nogmaals goed doorscheppen. De stukjes vis worden daarna toegevoegd, echter schep deze voorzichtig door. Let op: hierna wordt er niet meer in de massa geroerd! Voeg het water aan de rijst toe en doe peterselie, rozemarijn en tijm naar smaak erbij. Proef de bouillon en voeg eventueel zout toe. Verdeel de garnalen en schaaldieren boven op de massa in de pan en kook deze 8 minuten mee op een tamelijk hoog vuur. Zet het vuur lager en kook het geheel tien tot twaalf minuten. Let op: de rijst heeft in totaal ongeveer vijftien tot twintig minuten nodig om te garen, en heeft liefst een lichte bite. Besprenkelen met wat fijngehakte peterselie en garneren met stukjes citroen. Uiteraard schenkt u hier een echt Spaanse wijn bij en geniet u van Spaanse heerlijkheden, onder de Hollandse zon.

Buen Provecho!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*