Lorem

ipsum

Lorem

ipsum

úw topSlijter neemt u mee op (wijn)reis door Europa. Deel 2: Frankrijk

Het is weer tijd om erop uit te trekken. Gaat u dit jaar met de auto, camper of vliegtuig en is uw bestemming een land in Europa. Dan is de kans groot dat u al vrij snel na aankomst zult genieten van een heerlijke, lokaal geproduceerde wijn. Wilt u naast genieten van uw vrije tijd ook graag kennis maken met de specialiteiten van het land, dan helpt úw topSlijter u vast op weg door uit te zoeken welke wijngebieden de beste wijnen produceren. Wie weet komen we u tegen, tijdens een van de vele rondleidingen en wijnproeverijen.

Wijnland Frankrijk

Het beroemdste en meest veelzijdige wijnland ter wereld is Frankrijk. Beroemde wijnen zoals de Bordeaux, de Bourgogne, Chardonnay en Champagne dienen als voorbeeld voor de rest van de wereld. Jaarlijks wordt op meer dan 900.000 hectare aan wijngaarden ongeveer 50 miljoen hectoliter Franse wijn gemaakt. Het land kent bijna 3.000 verschillende wijnsoorten en kent meer dan 100 inheemse druivensoorten. 
In de middeleeuwen waren de kerken de grootste wijngaardbezitters van Frankrijk. Monniken hebben in het hele land wijngaarden aangelegd en gecultiveerd. In die tijd was wijn het belangrijkste exportproduct van Frankrijk. Maar de wijnproductie was natuurlijk al veel eerder gestart. De eerste wijn werd namelijk al 600 jaar voor Christus geproduceerd. Jarenlang domineerden Franse wijnen de wereld, tot in de 20e eeuw andere landen zich meer en meer gingen ontwikkelen tot succesvolle wijnproducenten. Hierdoor werden Franse wijnboeren min of meer gedwongen om te innoveren in moderne technieken. De unieke combinatie tussen traditionele wijnbouw en moderne techniek zorgt ervoor dat Franse wijnen nog steeds tot de topwijnen van de wereld behoren.

Wijngebieden

In een groot deel van het land wordt het klimaat beïnvloed door de Atlantische oceaan. Dit zorgt voor een gematigde temperatuur en regenval. De wijngebieden langs de kust van de Middellandse Zee en in het Rhônedal kennen een meer mediterraan klimaat. Deze diversiteit zorgt voor een grote variatie aan wijnen. De bekendste wijnstreken van Frankrijk zijn de Bourgogne, Bordeaux en Champagne. In de Bourgogne wordt voornamelijk wijn gemaakt van de Pinot Noir. De Bordeaux is wereldberoemd en kent een eigen classificatiesysteem. Uit de Champagne komen voornamelijk mousserende wijnen. Alleen mousserende wijnen die uit dit gebied komen mogen zich Champagne noemen. Het oudste wijngebied is de Cahor. De wijngaarden liggen op de oevers van de rivier de Lot. Uit deze streek komen de ‘Vins noirs’ of ‘Black Wines’ vandaan. De Rhône-vallei is een lang en smal gebied langs de oevers van de rivier de Rhône. Maar liefst 80% van alle wijn die er geproduceerd wordt is rood. Provençaalse wijnen zijn vooral bekend vanwege de vele rosés die worden geproduceerd, maar ook Bandol-wijnen zijn zeer bekend. Andere wijngebieden zijn o.a. Corsica, de Elzas, de Loire, Languedoc-Roussillon, Jura, Savoie en Sud Ouest. Iedere wijnstreek heeft door de jaren heen zijn eigen vinificatie-technieken ontwikkeld, afgestemd op de natuurlijke omstandigheden zoals bodemgesteldheid, temperatuur en neerslag. Ook is geëxperimenteerd met verschillende druivensoorten. Franse wijnboeren laten niets aan het toeval over, waardoor de mooiste en meest toonaangevende wijnen ter wereld ontstaan.

Het etiket

Op het etiket van Franse wijnen vindt men informatie over de inhoud, de herkomst en de producent. Appellation wordt in Frankrijk gebruikt om kwaliteitsaanduidingen aan wijnen mee aan te geven. Een wijn met een bepaalde Appellation voldoet aan specifieke afspraken voor die regio zoals de druivensoorten die gebruikt worden, het minimale en maximale alcoholgehalte, mostgewicht ten tijde van de oogst en snoeimethode. Het is eigenlijk de wijnwetgeving van Frankrijk. Alle Franse appellations staan onder controle van het Institut National des Appellations d’Origine (INAO). De appellation staat altijd op het etiket vermeld. 
Franse wijnen (behalve in Bordeaux) worden geclassificeerd volgens de volgende hoofdcategorieën:

  • AOP / Appellation d ‘Origine Protégé (AOP): voorheen Appelation d ’Origine Contrôlée. Een kwaliteitswijn. Deze wijnen voldoen aan de strenge eisen van de INAO. In de Bourgogne verdelen ze deze wijnen ook nog in een Premier Cru en Grand Cru, waarvan de Grand Cru de hoogste classificatie is.
  • Indication Géographique Protégée (IGP): voorheen: Vin de Pays. Een landwijn met geografische herkomstbenaming.
  • Vin de France (voorheen Vin de Table): meer eenvoudige wijnen, waarvan de druiven niet uit een bepaald gebied komen.

Enkele Tophuizen (reistips)

Domaine de Cibadiès

Domaine de Cibadiès is ongeveer 95 hectare groot en ligt ten westen van Béziers, in het dorp Capestang, tussen het Canal du Midi en het Oppidum van Ensérune. Het heeft een ideale ligging tussen de zee en het Mediterrane achterland. Het landgoed is aangekocht in 1979 door de familie Bonfils. Momenteel runt Jean-Michel Bonfils, samen met zijn 3 zonen, Olivier, Laurent en Jérôme, het familiebedrijf. De ondergrond van klei en leisteen is een uitstekende ondergrond om de warmte van de Mediterrane zon te absorberen. Hierdoor bereiken de druiven gemakkelijk hun optimale rijpheid. Omdat men de opbrengst sterk reguleert, (niet meer dan 50hl/hectare) worden er op het Domaine diverse wijnen van zeer goede kwaliteit geproduceerd. Voorbeelden hiervan zijn de MerlotCabernet SauvignonPinot Noir, ChardonnayChardonnay Le JardinSauvignon Blanc en Syrah Grenache.

Domaine de la Bastide

Domaine de la Bastide is een prachtig landgoed gelegen in de mooie natuur dichtbij het Canal du Midi. Het is gebouwd op de fundamenten van een voormalig pelgrimsonderkomen en ligt op de weg naar Santiago de Compostella. De wijnmaker heeft een selectie van de beste percelen van Domaine de la Bastide gemaakt, dat in Capestang ligt, ten zuidwesten van Béziers, in het hart van de Languedoc-Roussillon. Hij koos voor wijnstokken die zijn aangeplant op de eerste heuvels van de Cevennen, dichtbij Saint-Chinian. Op deze zuidelijke hellingen waarvan de ondergrond bestaat uit klei met leisteen, kunnen de druiven volledig profiteren van het mediterraan klimaat. Hierdoor ontstaan kwaliteitswijnen zoals de Réserve Rouge en de Réserve Blanc.


Domaine Duffour Père & Fils

De familie Duffour produceert sinds 1982 wijn in Gascogne en is een van de beste en meest consistente landgoederen in centraal Gascogne. Ongeveer 70 hectare wijngaarden bevinden zich op klei- en leembodems en zijn voornamelijk gesitueerd op zonnige, zuid gerichte hellingen, zodat de druiven optimaal kunnen profiteren van de zon. De hellingen zorgen ook voor een uitstekende drainage. De nabijheid van de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën zorgt voor verkoeling in de nacht tijdens de hete zomers. Dit zorgt voor een mooie frisheid in druiven en typiciteit van het terroir in het glas. De wijnbouw op Domaine Duffour Père et Fils is meer gericht op kwaliteit dan op kwantiteit. Dit kunt u dan ook proeven aan onder andere de Côtes de Gascogne Rouge en de Côtes de Gascogne IGP. Naast de uitstekende kwaliteit is het leuke van deze wijnen dat deze geleverd worden in 8 variaties op het etiket. In één doos zitten dus flessen met verschillende etiketten.
Op het landgoed is een proef-grot aanwezig, waar men op afspraak kan deelnemen aan een wijnproeverij. Dat kan via deze link: http://www.domaine-dufour-pere-et-fils.com/

Domaines Dopff

De familie Dopff vestigde zich in de 17e eeuw in Riquewihr. Aanvankelijk waren opeenvolgende generaties meesterkuiper. Het was Jean Dopff die aan het begin van de 19e eeuw geheel voor de wijn koos: hij vestigde zich als ‘gourmet’, ofwel beëdigd wijnhandelaar. Zijn zoon Jean-Gustave volgde hem op en begon met de opbouw van het familiewijngoed. Rond 1900 begint een jonge Julien Dopff, na een stage in Reims, als eerste in de Elzas, met de productie van mousserende wijn volgens de ‘methode traditionelle’. Hij legt daarmee de basis voor wat later bekend zal worden als ‘Crémant d’Alsace’. Julien Dopff zorgde voor nog een grote innovatie: hij was de eerste die de Elzasser wijn begon te bottelen op de nu zo bekende lange, slanke fles. Om te bewijzen dat zijn wijnen ook op de fles een lange reis goed zouden doorstaan, zond hij een partij heen en weer naar Australië. De wijnen bleken na terugkomst nog in perfecte conditie en Elzasser wijnen konden de wereld gaan veroveren. Intussen is Dopff au Moulin uitgegroeid tot één van de leidende wijnhuizen in de Elzas en is het marktleider op het gebied van Crémant d’Alsace. Het eigen wijngoed meet meer dan 70 hectare en daarmee is Domaines Dopff het grootste wijngoed in het hart van de Elzas. Het bedrijf is nog altijd voor 100% in handen van de familie. Momenteel zijn er twee generaties Dopff in het bedrijf actief: Pierre-Etienne Dopff en Etienne-Arnaud Dopff. Met bijna 9 ha. is Domaines Dopff de grootste eigenaar in Riquewihr’s beroemde Grand Cru ‘Schoenenbourg’. De productie van wijnen is zeer uitgebreid met wijnen als de Pinot BlancPinot GrisRieslingGewurztraminer en Crémant d’Alsace-Cuvee Julien-Brut.

Voor een tour en proeverij bent u van harte welkom op het landgoed. http://www.dopff-au-moulin.fr/caveau.php

Franse Ratatouille

Ratatouille is een traditioneel gerecht uit de Zuid-Franse keuken. Een makkelijk zelf te maken recept, waarbij een heerlijk glas Franse wijn niet mag ontbreken. Zo kunt u dat vakantiegevoel net iets langer vasthouden.

Ingrediënten: 
• 100 ml olijfolie
• 1 aubergine
• 1 ui
• 4 teentjes knoflook
• 1 rode paprika
• 1 groene paprika
• 1 grote courgette 
• 400 g tomaten
• 1 tl fijne kristalsuiker
• takjes peterselie en 1 takje tijm, bijeengebonden met keukentouw
• handje basilicum
• rijst of pasta

Zo maakt u het
Verhit de olie in een grote gietijzeren pan op matig vuur. Schil de aubergine en snijd deze is grove stukken en bak deze zacht maar niet bruin. Snipper de ui, pers de knoflook en snij de paprika’s in stukjes en doe in de pan erbij. Bak alles onder af en toe roeren 2-3 minuten. Snijd ondertussen de courgette en tomaten in blokjes en doe dit met de suiker erdoorheen. Voeg dan het boeketje kruiden toe en laat alles met het deksel schuin op de pan op matig vuur 1,5-2 uur sudderen; roer af en toe door. Als u het deksel optilt en het is door condensatie te nat, bakt u de ingrediënten nog een tijdje zachtjes zonder deksel, tot ze de gewenste gaarheid hebben. Proef het gerecht aan het eind van de bereidingstijd en voeg naar wens zout en peper toe. Bestrooi het met basilicum en serveer met rijst of pasta. Bon appétit!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*