Hertenbiefstuk

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 (herten)biefstukken op kamertemperatuur
  • 400 gr paddenstoelen
  • 1 sjalot
  • scheut balsamicoazijn
  • 600 gr aardappels
  • scheutje melk
  • 200 gr snijbonen in stukjes
  • 30 gr kruidenboter
  • peper en zout
  • Alfalfa om te garneren

Bereidingswijze

Begin met de aardappelpuree. Kook de aardappels gaar. Kook tegelijkertijd ook de snijbonen ca 10 minuten. Roerbakken mag ook, tot ze zacht zijn geworden. Stamp de gekookte aardappels samen met kruidenboter, peper, zout en melk tot een heerlijke smeuïge puree. Schep daarna de snijbonen er door en zorg ervoor dat het warm blijft.

Snipper het sjalotje en fruit deze in een beetje boter of olie in een grote (wok)pan. Voeg de paddenstoelen toe en roerbak deze 5 minuten mee. Voeg ondertussen een flinke scheut balsamicoazijn toe.

Smelt een beetje boter in een koekenpan en schroei de biefstuk op hoog vuur aan beide kanten dicht. Draai daarna het vuur laag en bak nog even door. Om te weten hoe ver de biefstuk gebakken is, kunt u dit voelen met uw duim. Als de biefstuk gelijk aan voelt als de muis van uw hand, is deze medium rare. Haal de biefstuk uit de pan en breng deze op smaak met peper en zout. Laat de biefstuk vervolgens 5-10 minuten rusten in aluminiumfolie. Blus het vet in de pan met een scheutje water en een beetje balsamicoazijn. Breng aan de kook en laat het iets indikken tot een jus. Serveer wat snijbonenpuree op een bord. Leg een biefstuk er bij en schep wat paddenstoelen er bij. Lepel er nog een beetje van de jus over. Et voilà. Eet u smakelijk.


Wijnadvies

Faustino Crianza 2012

Klik hier voor meer informatie over deze heerlijke Rioja.