Lorem

ipsum

Lorem

ipsum

úw topSlijter neemt u mee op (wijn)reis door Europa. Deel 4: Portugal

Bent u alweer terug van uw vakantie? Samen met úw topSlijter heeft u deze zomer kunnen genieten van de mooiste wijnreizen door Europa. Frankrijk, Italië en Spanje staan in de top 3 van grootste wijnlanden van Europa, maar wist u dat Portugal ook een belangrijk wijnland is? Portugal staat vooral bekend om zijn Port. úw topSlijter heeft nog een laatste reisje gemaakt naar dit fantastische land en heeft voor u uitgezocht wat dit land zo ideaal maakt voor de productie van Port en wat dit land nog meer zo speciaal maakt. Misschien voor uw vakantie volgend jaar? Of een leuke najaarstrip?

Wijnland Portugal

Portugal staat vooral bekend om zijn Port. Deze versterkte wijn, met een alcoholpercentage tussen de 18 en 22%, drinkt men voor of na het eten, als aperitief, dessertwijn of digestief. Bekende Portsoorten zijn Ruby, Vintage, Tawny en Witte Port. Sinds 2009 is Rosé Port ook een officiële soort. Hoe Port precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. De Portugezen zelf zeggen dat het is ontstaan in de tijd van de ontdekkingsreizen. Wijn moest toen lang bewaard kunnen worden en werd daarom versterkt met brandewijn. Er ontstond een sterke, zoete wijn met een relatief hoog alcoholpercentage. Dit komt doordat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor het gistingsproces stopt en de wijn zijn restsuikers behoudt. Port is een blend van meerdere druivensoorten. Door het verschil in mengen en samenstellen hiervan ontstaat een diversiteit aan stijlen en smaken. Er bestaat dus niet één soort Port, maar een hele serie. In de 17e eeuw werd er een handelsverbond tussen Portugal en Engeland afgesloten. Daarom zijn er veel Engelse Portproducenten. De Duitser Christian Kopke was de eerste die de wijn exPorteerde naar het buitenland. Het merk Kopke bestaat nog steeds en is inmiddels in Portugese handen.
Naast de wereldberoemde Port produceert Portugal ook Portugese wijnen. Portugal heeft een groot aantal wijngebieden, verdeeld over het hele land, waar wel meer dan 100 verschillende druivensoorten groeien. Wijnen van goede kwaliteit komen uit de Douro, Dão, Ribatejo en Alentejo. De meeste wijnen uit Portugal zijn assemblages, gemaakt van meer dan één druivensoort, zoals Port.

Wijngebied Douro

Port wordt gemaakt van druiven die uitsluitend uit de wijnstreek Douro komen. De streek is door UNESCO in 2001 erkend als werelderfgoed maar werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. In het noorden van Portugal stroomt de rivier de Douro. Langs deze rivier kunt u zeer steile wijngaarden vinden. Hoe verder u naar het oosten trekt, des te meer wijngaarden u zult tegenkomen. De wijngaarden liggen omringd door bergen die zorgen voor een specifiek klimaat: in de zomer is het er uitzonderlijk heet en in de winter ijskoud. In totaal beslaat de totale oppervlakte aan wijngaarden ongeveer 250.000 hectare. De wijnstokken groeien op gevaarlijk steile hellingen op een rotsachtige bodem. Bijna alle druiven die geplukt worden gaan naar Vila Nova da Gaia, waar ze in kelders worden opgeslagen om verder te rijpen. De wijngaarden heten “Quinta” en hebben de functie van druiventeelt-bedrijf. Het produceren van Port gebeurt in de wijnhuizen die in de plaats OPorto liggen, waar ook de naam “Port” (Vinho do Porto) van is afgeleid. Vila Nova da Gaia is een wijk van OPorto.

Hierbij een filmpje over de Dourovallei

Het etiket

De productie van Port staat onder strenge controle en de naam Port wordt alleen vrijgegeven wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan en na goedkeuring van het IDVP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto). Alleen wijnen die uit Portugal komen en gemaakt zijn van druiven uit de streek Douro mogen het label Port dragen. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Er zijn verschillende soorten Port, die op hoofdlijnen onder te verdelen zijn in:

  1. “Witte Port”: gemaakt van alleen witte druiven en rijpt 3 jaar op het vat.
  2. “Ruby”: een jonge Port, die in roestvrijstalen tanks, betonnen bakken of grote houten vaten wordt opgeslagen en wordt geblend door menging van druiven van meerdere druivensoorten, jaargangen en wijngaarden.
  3. “Tawny”: een Port die langer wordt gerijpt op kleinere houten vaten, waardoor de donkere kleur na verloop van tijd steeds lichter kleurt. Deze Port draagt vaak een leeftijdsaanduiding.
  4. “Colheita”: een Tawny Port, gemaakt van druiven van een specifiek (goed) oogstjaar.
  5. “Vintage”: een Port van hoge kwaliteit en is gemaakt van de druiven van 1 bepaalde oogst. In dat jaar waren de druiven van extreem hoge kwaliteit en is daarom door de IVDP tot vintage Portjaar verklaard.
  6. “Single Quinta Port”: een Port die door kleine wijngaarden (Quinta) in eigen productie worden genomen en niet door de wijnhuizen in Porto en Vila Nova de Gaia. Op het etiket moet de Quinta vermeld worden. Ook in niet benoemde vintagejaren, mag een Quinta Port aanbieden aan de IVDP om te laten testen. Wanneer deze aan de strenge kwalificaties voldoet, kan het zijn dat op het label vintage-Port mag worden vermeld.
  7. “Rosé Port”: vanaf mei 2009 heeft de Portugese ministerraad een wet aangenomen waardoor Rosé Port wordt erkent als officiële Portsoort.

Enkele Tophuizen

Cálem Porto

Cálem Porto is in 1859 opgericht door António Alves Cálem. Het bedrijf heeft altijd veel tijd en energie gestoken in de productie van kwalitatieve Port. Dit heeft geresulteerd in een hoge waardering door de markt en diverse internationale onderscheidingen. Met de bekende range Velhotes/Old Friends in de varianten Ruby, Tawny en White, kent praktisch iedere Portugese familie de naam Cálem. Cálem Porto is dan ook dé meest verkochte Port en is marktleider in Portugal. Er is geen winkel te vinden die geen Cálem Porto verkoopt. Het bedrijf is onderdeel van de Sogevinus Groep, waaronder ook Kopke, Burmester, Barros, Gilberts en Dacosta Porto vallen. Naast Port, voert de Sogevinus Groep ook wijnen uit de Douro, genaamd Curva. De volgende varianten zijn bij úw topSlijter verkrijgbaar:

Wilt u ook een unieke Port-beleving met een bezoek aan de kelders, het proeven van heerlijke Port en een onvergetelijke show van de Fado? Check dan deze link: https://tour.calem.pt/

Kopke

Het Kopke Porthuis is in 1638 door Cristiano Köpke opgericht en exporteert wijn en Port over de gehele wereld. De firma Kopke is in Portugal het oudste Port-wijnhuis van buitenlandse oorsprong. De Kopke Portkelders bevinden zich in de Entreposto da Gaia waar de meeste kelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. Hier ligt de Port onder de meest gunstige omstandigheden, op traditionele houten vaten, langzaam en in stilte te rijpen. De druivensoorten die Kopke voor haar Port gebruikt zijn Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinta Roriz. Proeft u eens een van de volgende varianten:

Neem een kijkje op de website, met een spectaculaire intro! Een bezoek brengen met een rondleiding door de kelders en een proeverij behoren tot de mogelijkheden en zijn te boeken via de site: https://kopke1638.com/

F. Martins

F. Martins is een klein wijnhuis, gesticht in 1881 door 2 Engelsen, Thomas Page Hutcheson en Alexander Davidson Taylor (een telg uit de Taylor familie). Hoewel ze een klein bedrijf waren, streefden de partners ernaar om excellente kwaliteitsvolle Porto te maken. Dat het goed lukte bleek wel door de bekroning met diverse internationale prijzen. In 1925 kwam het in handen van de Barros-familie na de pensionering van Hutcheson en de dood van zijn partner Taylor. Meer recent werd ook Feuerheerd Bros. (gesticht in 1815) samengevoegd.

Bij úw topSlijter kunt u terecht voor de volgende uitstekende Port-varianten:


Kip piri piri

Portugal, een land vol met lekker eten en drinken. Wanneer u hier op vakantie bent geweest, kan het u niet zijn ontgaan; Kip piri piri is een typisch Portugese lekkernij. Op veel markten en feesten ruikt u ’s morgens vroeg al de heerlijke geur van gegrilde kippetjes. En niet moeilijk om thuis zelf te maken.

Ingrediënten:

• 600 gram kipdrumsticks
• 2 teentjes knoflook
• 1 chilipeper
• 1 citroen
• 1 tl. gerookte paprikapoeder
• 1/8 tl. korianderzaad
• 2 takjes koriander
• 120 ml. olijfolie
• snufje zout

Zo maakt u het:

Schil de knoflook en doe dit samen met de paprikapoeder, korianderzaad, koriander, chilipeper, olijfolie en een snufje zout in een keukenmachine. Knijp de citroen uit en giet het sap bij de overige ingrediënten. Pulseer nu met de keukenmachine totdat er een gladde saus ontstaat. Giet deze saus over de drumsticks heen en meng het geheel goed zodat alles bedekt is met saus. Dek de kip goed af en zet minstens een uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Verwarm de oven voor op 180ºC en bak in ongeveer 35 minuten gaar. Dit gerecht smaakt Bem Bom (supergoed)!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*