Lorem

ipsum

Lorem

ipsum

úw topSlijter neemt u mee op (wijn)reis door Europa. Deel 1: Italië

Gaat u deze zomer op vakantie in het buitenland, dan is de kans groot dat u één van de grootste en/of belangrijkste wijnlanden van Europa bezoekt. Italië, Spanje en Frankrijk zijn niet alleen populaire vakantielanden, ze staan ook bekend om de voortreffelijke wijnen. úw topSlijter neemt u deze zomer mee op reis en zoekt precies uit wat het land zo aantrekkelijk maakt voor toeristen en voor de wijnbouw. Zo kunt u zich, naast lekker luieren op een ligbedje, met een goed glas wijn, natuurlijk ook verdiepen in de mooie wijngeschiedenis en de vaak prachtige verhalen. Wellicht een goede inspiratie voor een paar leuke vakantie-uitjes.

Oenotria (Wijnland) Italië

Wist u dat Italië één van de grootste wijnlanden ter wereld is? Meer dan 25% van alle wijn die wereldwijd gedronken wordt, komt uit Italië. Waarschijnlijk is Italië ook het oudste wijnproducerende land van Europa. De Grieken noemden (Zuid)Italië vroeger Oenotria. Letterlijk vertaald: wijnland. In bijna alle streken wordt wijn geproduceerd en iedere regio en wijngaard is weer anders. Deze verspreiding van wijnbouwgebieden, van het noorden tot het zuiden van het land, zorgt ervoor dat de druiven onder wisselende klimaatomstandigheden groeien. Door het enorme verschil in klimaat en bodem kent geen land ter wereld zoveel verschillende oorspronkelijke druivensoorten als Italië. Er zijn meer dan 350 officieel erkende soorten, waarvan een groot aantal alleen in Italië voorkomen. Doordat het land vroeger een verzameling was van onafhankelijke regio’s, kent men daardoor ook een groot aantal internationale druivenrassen. Geen Europees wijnland is zo verrassend en gevarieerd als Italië en men is trots op de productie van uitstekende mousserende wijnen, complexe rode wijnen en verfrissende witte wijnen!

Wijngebieden

Italië kent wel 20 wijngebieden, van het noorden tot het zuidelijkste puntje in de laars. De regio die de meeste wijn produceert is Sicilië en heeft ruim 200.000 hectare aan wijngaarden. Daarna volgen de regio’s Puglia, Veneto en Emilia Romagna. De regio Lombardije is de grootste producent van de pinot noir en maakt daar kwaliteits-spumante wijnen van. De meeste DOC-wijnen komen uit de regio Veneto. Een heel bekende Italiaanse wijn is de Chianti, die geproduceerd wordt in de regio Toscane. De regio Umbria kent zeer gunstige omstandigheden voor de wijnbouw. De meeste Umbrische wijnboeren produceren wijn op oude, traditionele wijze. Emilia-Romagna staat bekend vanwege de licht-mousserende Lambrusco, gemaakt van de lambruscodruif, en wordt in grote hoeveelheden geëxporteerd.

Hier een mooie overzichtsfilm van het Roero-gebied in de Piëmonte regio: 

Op het etiket

Op het etiket van Italiaanse wijnen is het verplicht te vermelden in welke categorie de betreffende wijn valt. Deze classificatie is bedoeld om de kwaliteit en het specifieke Italiaanse karakter van de wijnproductie te waarborgen. Italiaanse wijnen worden onderverdeeld in de volgende 4 categorieën:

  1. “Vino da tavola a denominazione geografica”, VdT (tafelwijn met herkomstbepaling). Dit zijn de wat eenvoudigere tafelwijnen.
  2. “Indicazione Geografica Tipica”, IGT (afgebakend geografisch gebied). Een soort tussencategorie voor experimentele wijnen, die niet in aanmerking komen als DOC-wijnen. Hier kunnen overigens prima kwaliteitswijnen tussen zitten.
  3. “Denominazione di orgine controllata”, DOC (Gecontroleerde herkomst). Kwaliteitswijnen die verbonden zijn aan een aantal strenge regels zoals de hoeveelheid wijn die per hectare gewonnen mag worden, aanbevolen of verplichte druivensoorten, alcoholpercentage en wijze en duur van rijping.
  4. “Denominazione di orgine controllata e garantita”, DOCG (gecontroleerde en gegarandeerde herkomst). Geregistreerde kwaliteitswijnen waaraan, net als bij de DOC, een aantal strenge wettelijke eisen worden gesteld, echter uitgebreider en met een zeer strenge controle. Deze wijnen hebben de hoogste kwaliteitsnorm. Italië kent momenteel vijf rode DOCG-wijnen: Barbaresco, Barolo, Brunello di Montalcino, Chianti, Vino nobile di Montepulciano. Daarnaast is er ook één witte DOCG-wijn: Albana di Romagna.

De classificatie van Italiaanse wijnen is bij de wet bepaald en moet ervoor zorgen dat alle wijnen die geproduceerd worden aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hoe strenger de controle, hoe hoger de classificatie en de kwaliteit van de wijn.

De tophuizen (reistips)

Pellegrino

De naam Pellegrino is een begrip in de wijnwereld van Sicilië. Het familiebedrijf werd in 1880 in Marsala opgericht door Paolo Pellegrino. Inmiddels is Pellegrino uitgegroeid tot een bedrijf van formaat met in totaal 400 hectare wijngaard in eigen bezit, verdeeld over de beste delen van het eiland, met name in het westelijk deel. Ruim 60 procent is bestemd voor de binnenlandse consumptie, de rest gaat naar het buitenland.

Reeds in de Romeinse tijd was Sicilië een belangrijke wijnproducent. Het hart van Carlo Pellegrino klopt in de historische wijnkelders van het oude stadje Marsala. Uit dit gelijknamige stadje komt de befaamde Marsala vandaan, die o.a. gemaakt wordt van de inheemse druiven als grillo, cataratto en inzolia.

Naast de Marsala produceert Pellegrino onder de naam Duca di Castelmonte een complete serie voortreffelijke wijnen van autochtone druivenrassen (o.a. inzolia, grillo, nero d’avola) en internationale soorten als pinot grigio, chardonnay, cabernet sauvignon en shiraz. 
Om Sicilië beter te leren kennen, heeft Carlo Pellegrino de filosofie om voor ons onbekende Siciliaanse druivensoorten te combineren met bekende internationale druivensoorten. Zo krijgt Sicilië meer bekendheid en komt er een grotere variatie in het aanbod.

Twee succesvolle combinaties van druivensoorten zijn de Grillo-Pinot Grigio en de Nero d’Avola-Shiraz. úw topSlijter selecteerde deze blends die onder de naam Parthenium op de markt worden gebracht.

Sartori

In 1898 kocht Pietro Sartori een kleine wijngaard rond Verona om zelf wijn te produceren voor zijn hotel. Investeringen hebben het productieproces gemoderniseerd, zowel in de kelder als in de wijngaard zelf, zonder de traditie uit het oog te verliezen. Alleen druivenrassen afkomstig uit de wijnstreek Veneto worden bij de productie van hun wijnen gebruikt. De stijl van Sartori is klassiek gerijpt tot modern en jeugdig, van verfrissend droog tot rijk intens. Wijnen afkomstig van de wijngaard Sartori behoren tot de top van Italië. Op de Vinitaly worden de Sartori-wijnen ieder jaar onderscheiden.

Wilt u een rondleiding en een bezoek brengen aan de wijnkelder? Kunt u meteen de heerlijke Sartori-wijnen proeven die daar geproduceerd worden. Het hele jaar door worden deze rondleidingen georganiseerd en zijn te boeken via deze link.: http://www.sartorinet.com

Bij úw topSlijter kunt u terecht voor de volgende rode Sartori wijnen: Sartori Regolo Valpolicella Superiore DOC Ripasso en de Sartori Bardolino Classico DOC. De witte Sartori wijnen: Sartori Pinot Grigio Arcole DOC en de Sartori Soave DOC. En de rosé: Sartori Pinot Grigio Blush.

Bellussi

Bellussi is een toonaangevende specialist in sprankelende Prosecco’s en Spumantes. Het bedrijf is gevestigd in Valdobbiadene, het centrum van de Prosecco-productie, in de regio Veneto. Prosecco wordt gemaakt van de gelijknamige druif, ook wel bekend onder de naam ‘glera’, die zich op de wijnhellingen van deze streek helemaal thuis voelt. De naam Bellussi houdt verband met de bijzondere snoeiwijze ‘bellussare’ die van oudsher in deze streek wordt toegepast. Prosecco is verkrijgbaar in diverse smaakstijlen, van strak droog tot zacht zoet. In de geur vinden we aroma’s van groene appel, peer, bloemen en honing. Prosecco’s worden gemaakt volgens de Charmat-methode, die zich uitstekend leent voor een grootschalige productie. Bellussi legt zich volledig toe op de productie van hoogwaardige kwaliteit, die toch heel betaalbaar is. Daarom kunnen hun wijnen bij veel gelegenheden geschonken worden.

De Prosecco van Bellussi is ook een ideale basis voor allerlei cocktails, zoals de klassieke Bellini-cocktail. Het recept van deze cocktail is afkomstig uit de beroemde Harry’s Bar in Venetië:



Benodigdheden:

• 2 of 3 rijpe witte perziken
• 1 fles Bellussi Prosecco
• longdrink glas

Zo maakt u hem:
Zorg ervoor dat alles koud is, zelfs het glas. Schil de perziken. Pureer de schillen in de blender. Spoel daarna de blender goed om en blendeer het vlees van de perziken. Schep twee theelepels van het perzikmoes in het glas. Doe de moes van de schillen in een zeef en schenk de Prosecco er over heen in het glas. De schillen geven de mooie roze kleur maar mogen niet in de cocktail terecht komen. De verhouding van moes tot prosecco ligt ongeveer 1 op 4.

Azienda Agricola Negro Angelo e Figli

De geschiedenis van de Azienda Agricola Negro Angelo e Figli begon in 1670 toen Giovanni Dominico Negro de eigenaar was van wat nu het Perdaudin landgoed heet, een huis met een oven, een dorsvloer, een kelder en omringd door wijngaarden. Momenteel ligt het hart van het familiebedrijf in de Cascina Riveri wijnkelder in het kleine gehucht S. Anna. Hier worden de wijnen gemaakt. Daar is ook het wijnproeflokaal waar gasten de wijnen kunnen proeven en de mensen kunnen ontmoeten die de wijnen maken. In de wonderschone heuvels van Piëmonte wijden ze hun leven aan het maken van prachtige wijnen van de witte druiven Favorita (Vermentino) en Arneis en de rode druivensoorten Nebbiolo, Barbera, Bonarda, Brachetto en Dolcetto. Momenteel bezit de familie 60 hectare wijngaard, verdeeld over verschillende percelen: o.a. de wijngaarden bij het historische familielandgoed Perdaudin: Basarin in Neive. De heuvels met de Barbera-druiven liggen zowel in de Langhe als de Roero. De wijndruiven groeien op de meest zonnige heuvels op kalkhoudende alluviale gronden die van heuvel tot heuvel verschillen. De verschillende terroirs en het microklimaat in de verschillende wijngaarden dragen bij tot rijke en smaakvolle wijnen, zoals de Negro Dina Barbera d’Alba. Een zeer aangename rode wijn met frisse aroma’s van pruimen, kersen en bosbessen. Een van de andere percelen ligt in het Langhe gebied. Op deze wijngaarden groeien de Favorita druiven (Vermentino). Deze druiven worden eind september geoogst. De wijngaarden liggen op het zuiden, westen en noorden op 250m hoogte met een ondergrond van kalk en zand. Één van de wijnen die hier geproduceerd wordt is de Negro Langhe Onorata. Deze frisse witte wijn heeft Citrus tonen en aroma’s van bloemen en appels.
De vele prijzen die deze karaktervolle wijnen hebben gewonnen, staan op het conto van Giovanni Negro. Hij wijdt zich met grote passie aan het nóg beter maken van de wijnen omdat het altijd nóg beter kan, vindt hij. Maar dat doet hij niet alleen. De hele familie doet mee: zijn zoon Gabriële is verantwoordelijk voor de wijngaarden, Angelo maakt samen met zijn vader de wijn; dochter Emanuela is verantwoordelijk voor de exportmarkt; Giuseppe voor de Italiaanse markt en zijn vrouw Marisa ontvangt bezoekers in de wijnkelder Santa Anna in Monteu Roero.

Wilt u ook een bezoek brengen aan het landgoed en een rondleiding door de wijnkelder Santa Anna, klik dan eens op deze link: https://www.angelonegro.it/en/historic-winery-roero/winery-tours-roero/

Italiaanse Pizza Margarita, een lange geschiedenis

Als u aan Italië denkt, dan denkt u aan pasta, lasagne en pizza! De originele Italiaanse pizza Margarita, zoals wij die kennen, is afkomstig uit de stad Napoli, uit de regio Campania. Rond de 18e-19e eeuw werden tomaten voor het eerst gebruikt voor consumptie. Daarvoor werd de tomaat alleen ter decoratie gebruikt, omdat men dacht dat hij giftig was. Dit veranderde de Italiaanse keuken volkomen! Vanaf dat moment werden tomaten als basissaus op pizza gedaan. In 1889 bracht de toenmalige Italiaanse koningin Margarita een bezoek aan de stad Napoli en at ze een pizza, belegd met tomaten, mozzarella en basilicum, in de kleuren van Italië. Deze vond ze zo lekker, dat de pizza naar haar is vernoemd. De inwoners van Napoli zijn zo trots op hun product dat er, net als bij wijn, strenge regels zijn voor het maken van het deeg. De “Assocazione Vera Pizza Napolet” houdt hier streng toezicht op!

Mocht u deze zomer naar Italië op vakantie gaan dan zult u vast een pizza nuttigen op het terras van een pizzeria. Wilt u na thuiskomst nog een beetje nagenieten van het Bella Italia, dan hebben we hier een heerlijk recept. Schenkt u er dan een echte Italiaanse wijn bij, dan is de beleving optimaal!





Ingrediënten voor het deeg:
• 200 gr 00-bloem
• 100 gr water
• 18 gr verse gist
• 2 eetlepels olijfolie
• 1 snufje zout
• 1 theelepel suiker

Bereiding:
Strooi eerst de bloem uit op je werkblad. Maak hier een kuiltje in en meng de olijfolie, het zout en de suiker erdoor. Los de verse gist op in het water en giet dit erbij. Kneed het mengsel met de hand tot een glad deeg. Rol het deeg tot een bol en dek het af met een schone keukenhanddoek en laat minstens 90 minuten rijzen op een warme plaats. Verwarm hierna de oven voor op 250 °C. Strooi wat extra bloem op het werkblad en rol het pizzadeeg uit. Begin met het deeg plat te duwen. Keer het eens om en kneed nu tot de ideale dikte. Gebruik je vingertoppen en begin in het midden. Werk naar de randen toe en draai de pizza intussen rond. Zo krijg je een dunne, ronde pizzabodem.

kijk hier voor een filmpje

Ingrediënten voor de saus: 
• 100 ml tomatenpulp
• 150 gr mozzarella, in blokjes
• 1 tl gedroogde oregano
• 2 handjes verse basilicum 
• zout
• zwarte peper
• suiker

Bereiding:
Breng de tomatenpulp op smaak met een snufje zout, peper en suiker. Meng er de helft van de basilicum door en strijk dit uit over de pizzabodem. Verdeel hierover de mozzarella en werk het geheel af met de rest van de basilicum en oregano. Houd de randen van het deeg vrij. Bak vervolgens de pizza 15 minuten in de oven. Buon appetito!!

Fijne vakantie!!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*